“Προς-ευχές” στην Τήνο

H Ανδρονίκη Μαραθάκη μαζί με μία ομάδα συνεργατών φιλοξενείται φέτος για 4 ημέρες από το φεστιβάλ “ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering” στην Τήνο.

No 2: “Προσευχή/11 ” στις 17 Ιουλίου 2017/19.00-22.00 : Χωράφι στο Εξώμβουργο Τήνου (πλησίον Μονής Ιερής Καρδίας)
Nο 3: “Προσευχή/12″ στις 18 Ιουλιου/19.00-22.00: Μονή Ιερής Καρδίας, Εξώμβουργο Τήνου
Συζήτηση με τον Σπύρο Τέγο στις 19 Ιουλίου/11.00-13.00: Μονή Ιερής Καρδίας, Εξώμβουργο Τήνου
Νο 4:”Προσευχή/22” στις 19 Ιουλιου/19.00-22.00: Πλατεία στα “Δύο Χωριά” Τήνου
Νο 5: “Προσευχη/7” στις 20 Ιουλίου/19.00-22.00: Αμπέρι στο “Πύργο” Τήνου

Κατά την διάρκεια της διαμονής της αυτής, συνεχίζει την μελέτη των δράσεων με τίτλο “προς-ευχές”, μία μελέτη που ανήκει στο πρώτο μέρος της θεματικής “Έρωτας & Επανάσταση” και επεξεργάζεται την έννοια της πίστης.
Από τις 17 Ιουλίου έως και τις 20 Ιουλίου, κατά την διάρκεια της δύσης του ηλίου, μία συζήτηση /ομιλία και τέσσερις “προς-ευχές” θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της Τήνου στα πλαίσια αυτής της φιλοξενίας.
Οι προς-ευχές είναι έργα που διαμορφώνονται αυτοσχεδιαστικά, μέσα σε διάρκεια 3 ωρών και με την χρήση συγκεκριμένων κινητικών οδηγιών που δίνονται στους συμμετέχοντες λίγο πριν. Κατά την διάρκεια της δράσης, με σκοπό την ιερή εναρμόνιση του ανθρώπου με το περιβάλλον του και με εργαλεία τις ροές κίνησης και την ανατολική φιλοσοφία, ερευνούνται μοτίβα συμπεριφοράς τόσο για τον θεατή όσο και για εκείνον που μετέχει. Σε αυτό το στάδιο της μελέτης, η Ανδρονίκη και η ομάδα της καλεί όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει και να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία, σε μία ή όσες προς-ευχές εκείνος επιθυμεί.
Το κάλεσμα αυτό αφορά οποιοδήποτε επιθυμεί να συντονιστεί με μία μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων μέσω της κίνησης ανεξάρτητα με το αν έχει εκπαιδευτεί ή όχι στη τέχνη του χορού.

Στοιχεία για τις “προς-ευχές”

“Προς-ευχές” ονομάζω τα μακράς διαρκείας έργα που διαμορφώνονται in situ από μία ομάδα ερμηνευτών μέσω μίας συγκεκριμένης πρακτικής.
Ανήκουν στο πρώτο μέρος της θεματικής “Έρωτας & Επανάσταση”, μελετούν την έννοια της πίστης και επεξεργάζονται τις ροές κίνησης και τη σχέση τους με την ανατολική φιλοσοφία.
Η πρακτική διαμορφώνεται από τις ελάχιστες οδηγίες/συνθήκες που είναι ικανές για να διαμορφώσουν ένα ζωντανό σύστημα τόσο μεταξύ των ερμηνευτών, όσο και μεταξύ του έργου και του περιβάλλοντα χώρου. Η έρευνα προσδοκά μία εξελικτική πορεία ελαχιστοποίησης τους.
Η μεθοδολογία προετοιμασίας των έργων που ακολουθείται εκτυλίσσεται μέσω των παρακάτω σταδίων: α) προσφορά στους ερμηνευτές υλικού, ακουστικού, διαλέξεων, συζητήσεων που αφορούν την μελέτη, προσωπική επεξεργασία από τον κάθε ερμηνευτή του υλικού αυτού, β) μία μακράς διαρκείας δράση της πρακτικής σε δημόσιο χώρο.
Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 στην Αθήνα με τη συμμετοχή 22 ερμηνευτών (“Νο1: προσευχή25”). Τον Ιούλιο προγραμματίζονται ακόμη 4 στο νησί της Τήνου.
Οι “προς-ευχές” δημοσιοποιούνται λίγο πριν την ημερομηνία της δράσης, με συντονισμένη ανάρτηση από όποιον συμμετέχοντα το επιθυμεί και μέσω προσωπικών προσκλήσεων. Δεν διαφημίζονται/επικοινωνούνται με άλλο τρόπο πριν την ημερομηνία και αν δεν εξυπηρετεί την μελέτη της συγκεκριμένης προς-ευχής. Η όποια συζήτηση της δράσης με τον Τύπο έπεται του συμβάντος.
Δεν αναγράφονται όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων. Ακολουθείται η προσωπική επιθυμία του συμμετέχοντα να καταγραφεί ή όχι.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε “προς-ευχή” διαφέρει.
Η όποια “προς-ευχή” πραγματοποιείται σε δημόσιο χώρο, διαμορφώνεται απαραιτήτως σε συμφωνία με τη μελέτη. Η τοποθεσία και ο αριθμός των συμμετεχόντων επηρεάζονται και διαμορφώνονται ανάλογα.

Ιδέα/ Οδηγός: Ανδρονίκη Μαραθάκη Θεωρητική
Υποστηριξη: Σπύρος Τέγος,
Συμμετείχαν: Άννα Άπεργη, Κατερίνα Γιαννίση, Λήδα Δάλλα, Γιάννης Δελλατόλας, Μερσιάννα Ελευθεριάδου, Νικολέτα Τζιριτα Ζαχαράτου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Εμμανουέλα Κορκή, Λουκιανή Παπαδάκη, Άρης Παπαδοπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαρία Φακάλου, Χρυσάνθη Μπαδέκα