Tήνος – Το νησί ως κήπος | Nοητικές Xαρτογραφήσεις και άλλα Aξιοπερίεργα

24 Αυγούστου 2018, Συκιά, Τήνος

3η Ενότητα: Εικονικοί Κήποι (24 – 31 Αυγούστου 2018)  

 

Μυστικοί και ιεροί κήποι, κήποι κοινοτικοί και κήποι ιδιωτικοί, βραχόκηποι και οάσεις διαμορφώνουν/σχηματίζουν έναν πολυεπίπεδο χάρτη αισθήσεων και σημείων, συμβιωτικών σχέσεων. Οι κήποι ως προϊόντα φυσικών διεργασιών και συνάμα τεχνικών κατοίκησης επιπλέον αποκαλύπτουν πεποιθήσεις γύρω από τη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους. Ως τόποι, κατοικούνται από ενδημικά και επιγενή είδη, φυτά που θεωρούνται παραγωγικά, παράσιτα και ζιζάνια, ενώ σηματοδοτούν σημεία κοινωνικής ευταξίας και ανατροπής, συμπερίληψης και αποκλεισμού. Τι μας λέει ένας κήπος; Ποιες οι δυνατότητές του για εμπρόθετη δράση (agency);

Η ομάδα εικαστικών και ανθρωπολόγων ερευνητριών/ών του TWIXTlab μαζί με συνεργάτριες προσέγγισαν τους κήπους της Τήνου, και το νησί ως κήπο, διαμορφώνοντας έναν παράδοξο νοητικό χάρτη- εν είδει “εγκυκλοπαίδειας” ή cabinet of curiosities- που εκκινεί από πραγματικά δεδομένα από όλα τα μέρη του νησιού.

Μέρος της ομάδας παραβρέθηκε στην Τηνο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας του ΚΟΙΝΩΝΩ¨“Εντόποιοι κήποι” (23-28) και κατέγραψε υλικό  φωτογραφιών, ήχου με τη βοήθεια συμμετεχόντων και πληροφορητών. Το υλικό καταγραφής έγινε αντικείμενο επεξεργασίας τόσο από τις παρούσες στο νησί, όσο και από μέρος της ομάδας που εμπλεκόμενο ί εξ αποστάσεως, πρόσθεσε επίσης άλλου είδους υλικό. Το παρόν blog, προϊόν αυτής της διαδικασίας, αποτελεί έναν απεδαφικοποιημένο “συνειρμικό” κήπο των θαυμάτων από όλο το νησί.

https://tinostheislandasgarden.wordpress.com/

Το έργο «Τήνος – το νησί ως κήπος : νοητικές χαρτογραφήσεις και άλλα αξιοπερίεργα» είναι ένα blog που βασίζεται σε επιτόπια, ανθρωπολογική/εθνογραφική και καλλιτεχνική έρευνα με θέμα τους κήπους της Τήνου. Είναι μια συλλογή εικόνων, βίντεο, λογοτεχνικών και θεωρητικών κειμένων και προσεγγίσεων γύρω από διαφορετικούς τύπους κήπων, και τις κοινωνικές πρακτικές και τα πολιτισμικά νοήματα που διαμορφώνουν τον κήπο ως έννοια, αλλά και ως φυσικό χώρο.

Η παράθεση των καταχωρήσεων στο blog ακολουθεί μια χρονολογική σειρά, από τη νεότερη στην παλιότερη. Ωστόσο η καθεμιά συνδέεται συνειρμικά ή θεματικά με άλλες καταχωρήσεις του blog, με τρόπο τέτοιο που διαμορφώνεται ένας λανθάνοντας, κρυφός χάρτης διασυνδέσεων. Μπορείτε να «πλοηγηθείτε» σε αυτόν το νοητικό χάρτη κάνοντας κλικ στα tags που βρίσκονται κάτω από κάθε καταχώρηση.

Την έρευνα και το blog σχεδίασαν οι Σοφία Γρηγοριάδου, Ελπίδα Ρίκου και Γιώργος Σαμαντάς (μέλη του TWIXTlab) και η συνεργάτιδα του TWIXT Ντάνα Παπαχρήστου. Συνεισέφεραν σε αυτό φίλες και φίλοι, συνεργάτιδες και συνεργάτες, συνομιλήτριες και συνομιλητές από το πεδίο.

 

Συμμετείχαν: Σοφία Γρηγοριάδου, Ντάνα Παπαχρήστου, Ελπίδα Ρίκου, Γιώργος Σαμαντάς και προσκεκλημένες