Κήπος – έργο εν εξελίξει – της Συκιάς

«Ο κήπος είναι το πιο μικρό κομμάτι του κόσμου και επιπλέον είναι ολόκληρος ο κόσμος» (M.Foucault, Des espaces autres, 1967 )

Μέσα από τα χαλάσματα ενός κτηρίου του 18ου αιώνα που λειτουργούσε ως αλευρόμυλος, έχει προκύψει με το πέρασμα του χρόνου ένα ιδιόμορφο, αυτοσχέδιο αίθριο. Η οροφή έχει καταρρεύσει και στο κέντρο του ερειπωμένου πλέον κτίσματος έχουν φυτρώσει τρεις μεγάλοι ορνοί (αγριοσυκιές) που αγκαλιάζουν περιμετρικά το εσωτερικό του κτηρίου, αντικαθιστώντας με τα φυλλώματά τους την αρχική σκεπή. Οι πέτρες της οροφής οργανώνονται έτσι ώστε να συνθέτουν το έδαφος για την καλλιέργεια της νέας βλάστησης.

Με αφετηρία την περίτεχνη κατασκευή που έχει δημιουργηθεί από την παρέμβαση της άγριας συκιάς στο κτήριο, επιλέγονται και καλλιεργούνται σταδιακά αυτοφυή και αλλόχθονα φυτά, αναρριχώμενα και κρεμοκλαδή, διαφορετικές ποικιλίες λουλουδιών, θάμνων, παχύφυτων και κακτοειδών.

Δεδομένης της δυσκολίας της καλλιέργειας και συμβίωσης διαφορετικών φυτών με ένα δέντρο όπως η συκιά, γίνεται το ξεκίνημα για τη μεταμόρφωση ενός εγκαταλελειμμένου και άγονου κτηρίου σε έναν μη στατικό, ζωντανό χώρο. Μέσα από την τοποθέτηση και αναδιαμόρφωση φυσικών αντικειμένων (λουλούδια, πέτρες, δέντρα), καλείσαι να περιεργαστείς τη διάδραση των φυτών, της πέτρας-τόπου, των αλληλοεξαρτώμενων οργανισμών, τον νέο χαρακτήρα αυτού του χώρου, και να τα καθοδηγήσεις ανάλογα με τις συνθήκες. Παρατηρείς, και μέσω αυτής της παρατήρησης οργανώνεις και κάνεις γόνιμο το έδαφος, ώστε αυτά να αναπτυχθούν φυσικά -ομαλά μόνα τους, μεσολαβούσης αυτής της ανθρώπινης δημιουργικής δραστηριότητας, της κηπευτικής.

Μέσα από τα εντυπωσιακά ερείπια ενός κτηρίου αναδύεται απρόσμενα ένας κήπος. Αυτή η απόφαση προτείνει μια διαφορετική αξιοποίηση και μια μη τουριστική ανάγνωση ενός τόπου-χώρου στο πλέον πολυσύχναστο ιστορικό κέντρο της Τήνου. Στο ακριανό σημείο της εμπορικής περιοχής, δημιουργείται ένας  ιδιόμορφος, φρέσκος, πράσινος χώρος, προσφερόμενος για καλλιέργεια, συζητήσεις, περισυλλογή και παιχνίδι. Σκοπός του εγχειρήματος του κήπου είναι η δημιουργία ενός οργανικού χώρου αρμονικής εξέλιξης και συνύπαρξης, ενός περιβάλλοντος που ανακαλεί την επιθυμία επικοινωνίας και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση.

Ο κήπος – έργο εν εξελίξει της Συκιάς αποτελεί για το ΚΟΙΝΩΝΩ την πρώτη έμπρακτη  κατασκευή – δημιουργία ενός κήπου και η ολοκλήρωσή του θα πραγματοποιηθεί με το πέρας του ΚΟΙΝΩΝΩ, προσφέροντας καθ’ όλη τη διάρκειά του στους επισκέπτες, πέρα από έναν χώρο κοινωνικοποίησης, ενημέρωσης και συμμετοχικής ενεργοποίησης στις δράσεις του ΚΟΙΝΩΝΩ  ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που μπορεί να μεταμορφώνεται και να εξελίσσεται συνεχώς.

Ο κήπος της Συκιάς θα ανοίξει προς το κοινό τον μήνα Ιούλιο και θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επιμέλεια  Κήπου: Χρήστος Αρτέμης