Μουσικό αφιέρωμα στο Πολυφωνικό Ηπειρώτικο Τραγούδι και τις Βυζαντινές Ψαλμωδίες στην Καρδιανή
1η Ενότητα: Mυστικοί Κήποι (6 – 13 Ιουλίου 2018)
Κώμη |Σχολή Υφαντουργικής| Περιβόλι της Παναγίας| Καρδιανή , 10-13 Ιουλίου
Εργαστήρια Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού: Οι Βαγγέλης Κώτσος, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας και Νίκος Μενουδάκης οργανώσαν τρία εργαστήρια ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, με στόχο τη μύηση των συμμετεχόντων σε ένα μουσικό ιδίωμα, που η καταγωγή του ανάγεται στους αρχαϊκούς χρόνους και η εκτέλεσή του μοιάζει με ένα ιδιότυπο τελετουργικό. Η θεματολογία του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού σχετίζεται με τον έρωτα, την ελληνική ιστορία και την ξενιτιά, η δε δομή του έχει την μοναδικότητα – για ένα παραδοσιακό ιδίωμα – της ύπαρξης διαφορετικών μελωδικών γραμμών (διαφορετικών φωνών, όπως λέει και ο τίτλος του), οι οποίες, σε συνδυασμό με τις πεντατονικές κλίμακες και τη δωρικότητα που το χαρακτηρίζει, υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες.
Εισηγητές: Βαγγέλης Κώτσος, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας,
(διάρκεια εργαστηρίου: 1.30)
Εργαστήριο Βυζαντινών Ψαλμωδιών: Στη συνέχεια των εργαστηρίων πολυφωνικού ηπειρώτικου τραγουδιού, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο Βυζαντινών Ψαλμωδιών από τον Γρηγόρη Νταραβανόγλου (Άρχοντα Μαϊστορα του Οικουμενικού Πατριαρχείου), στις τοποθεσίες που θα γίνοντουσαν και τα εργαστήρια των πολυφωνικών.
Εισηγητής: Γρηγόρης Νταραβανόγλου, (διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα)
Εργαστήρια:
Τρίτη 10/7: Ενοριακή αίθουσα Κώμης, 18.00 – 21.00
Τετάρτη 11/7: Υφαντουργική σχολή (χώρα Τήνου), 18.00 – 21.00
Πέμπτη 12/7: Υφαντουργική σχολή, 12.00 – 15.00
Παρουσίαση των εργαστηρίων Πολυφωνικού Ηπειρώτικου Τραγουδιού και του εργαστηρίου Βυζαντινών Ψαλμωδιών και ένα τραπέζι: Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων παρουσιάστηκε στο κοινό στην Πλατεία της Καρδιανής αναδεικνύοντας τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο αυτών μουσικών ιδιωμάτων, που έχουν χαρακτηρίσει την ελληνική μουσική παράδοση. Η βραδιά ξεκίνησε στην πλατεία της Καρδιανής 7.30 μ.μ.