Τραγούδια μυστικά, Αγγέλου, Κωνσταντίνου και Ματία

Ποιητικός περίπατος, Κέντρο Υγείας, Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

1η Ενότητα: Mυστικοί Κήποι (6 – 13 Ιουλίου 2018) 

 

Με «οδηγό» την Αναστασία Πολίτη και την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα – Compagnie Erinna, οι συμμετέχοντες θα περιπλανηθούν σε έναν «διαφορετικό» κήπο, διανθισμένο με ποιητικά αποσπάσματα δύο σύγχρονων ποιητών που έφυγαν από τη ζωή σε νεαρή ηλικία : του γαλλοϊταλού Ματία Εκάρ (1995-2014) και του ελληνοαμερικανού Κωνσταντίνου Γκράχαμ το γένος Πολίτη (1997-2017).

Η απαγγελία των αποσπασμάτων πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές γλώσσες, με εμπιστευτικούς τρόπους, αναζητώντας νέες σχέσεις με τους θεατές.

Σύνδεσμος – καταλύτης κάποιοι στίχοι του Ανδρέα Εμπειρίκου και αιτούμενο η μνήμη και η αγάπη.

Σύλληψη και ερμηνεία : Aναστασία Πολίτη, Καλλιτεχνική ομάδα Compagnie Erinna ( Παρίσι) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Bruit de la neige (Annecy, France)

Τραγούδια μυστικά Αγγέλου, Κωνσταντίνου και Ματία Chants secrets d’Ange, Konstantιnos et Matiah Secret songs Angel’s, Konstantinos’and Matiah’s

 

Κείμενα :

Κωνσταντίνος Graham

Paris, Athens, California, Montpellier; 1997 – 2017)

“Every now and then / De temps en temps / Πότε πότε”

(ποίημα που βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης για νέους 18-25 ετών Ματία Εκάρ 2017 και εκδόθηκε στην “Ανθολογία νέων συγγραφέων – Tόμος 9 ” από την Ακαδημία του Μονπελιέ στη Ν. Γαλλία, επιμέλεια : Marie Gola.

καθώς και αποσπάσματα απο ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου υπό έκδοση στη Γαλλία.

Απόσπασμα απο την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου, εκδόσεις Ίκαρος.

(Όταν οι ευκάλυπτοι θροίζουν στις αλέες)

Απόσπασμα απο την Ενδοχώρα του Ανδρέα Εμπειρίκου, εκδόσεις Άγρα.

(Στροφές στροφάλων)

Μatiah Eckhard

(Montpellier / France – Bari / Italie 1995 -2014)

“Lointains chants sacrés d’où je suis né / Lontani Canti Sacri di dove sono nato”

ποιητική συλλογή, εκδόσεις Εuromédia, Γαλλία. Έκδοση στα ιταλικά : éditions Levant.

 

Σύλληψη και ερμηνεία : Αναστασία Πολίτη

Kαλλιτεχνικές σύμβουλοι : Angela Biancofiore, Κατερίνα Κοντιζά, Διονυσία Κόκλα, Kατερίνα Θεοχαροπούλου, Mελίνα Ραγκαζά (υπο επιβεβαίωση)

Ακουσματική μουσική : Philippe Blanchard

Ηχογραφημενες φωνές : Konstantinos Graham, Αναστασία Πολίτη, Giacomo Grassi, Ensemble Nautilus.

Ηχογραφημένες πρωτότυπες συνθέσεις στο πιάνο : Matiah Eckhard

Κιθάρα : Γιάννης Πίρπος

Παραγωγή : Compagnie Erinna (Paris – France)

Συμπαραγωγή : Festival Bruit de la Neige (Annecy- France) – KOΙΝΩΝΩ / KINONO (Tinos- Grèce)

 

Mατία Εκάρ / Matiah Eckhard (1995 -2014)

Nεαρός ποιητής και μουσικός -πιανίστας και συνθέτης- ιταλογαλλικής καταγωγής, με ρίζες καθολικές και εβραικές. Έζησε στη Νότιο Γαλλία, Μονπελιέ, μέχρι τα 19 του χρόνια. Βίωσε μακρόχρονη ασθένεια που αντιμετώπισε με ποιητική γραφή και διαλογισμό. Άφησε πίσω του ένα σύντομο και δυνατό ποιητικό έργο που έχει εκδοθεί στα γαλλικά και ιταλικά καθώς και μουσικές ηχογραφήσεις συναυλιών τζάζ.

“Lointains chants sacrés d’où je suis né / Lontani Canti Sacri di dove sono nato”

ποιητική συλλογή, εκδόσεις Εuromédia, Γαλλία. Έκδοση στα ιταλικά : éditions Levant.

Στην ποίησή του ο Ματία αναρωτιέται πώς να υπερασπιστεί τη μοναδικότητα κάθε αισθανόμενου όντος, πώς να σέβεται τη διαφορά, να εγκαταλείψει την τυποποίηση της συμπεριφοράς σε κοινωνικό επίπεδο. Για τον Πιανίστα ποιητή η παρούσα στιγμή γίνεται πηγή χαράς, τα βάσανα μεταμορφώνονται σε μονοπάτι της σοφίας και στην πραγματοποίηση της εσωτερικής ειρήνης.

 

Κωνσταντίνος Γκράχαμ / Konstantinos Graham (1997 – 2017)

Νεαρός ελληνοαμερικανός ράπερ και ηθοποιός που έζησε μέχρι τα είκοσί του χρόνια ανάμεσα στο Παρίσι, το Μονπελιέ και την Καλιφόρνια με συχνά περάσματα απο την Ελλάδα – το τελευταίο στην Τήνο το 2016. Έγραψε τραγούδια και ποιήματα σε τρείς γλώσσες, διάβασε Πλάτωνα, Επίκουρο και Γκάντι, μελέτησε σαξόφωνο, απήγγειλε στα γαλλικά στίχους του Παύλου Φύσσα, του Ματία Εκάρ, του Ανδρέα Εμπειρίκου. Ο Κωνσταντίνος συνέβαλε στην παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντου : “Ο Παύλος ζεί, η Ελλάδα αντιστέκεται”, αφιερωμένη στον Παύλο Φύσσα που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αντουάν Βιτέζ στο Ιβρύ το 2016 απο την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα. Σαν ηθοποιός – αφηγητής συμμετείχε στις παραστάσεις : “Τσιγγάνικο ποίημα” και “Τραγούδι φωτός”, που ανέβηκαν απο την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα στο Μονπελιέ το 2017. Στα γραπτά του ο Κωνσταντίνος αναζητά ρίζες και νόημα στη ζωή την εποχή της παγκοσμιοποίησης με φόντο τη διάλυση της οικογένειας, την ερωτική απογοήτευση, την κοινωνική αδικία, τη συνάντηση με παραβατικούς νέους. Αναζητά την παιδική αθωότητα και την υπέρβαση των ορίων. Εκφράζει δίψα για αγάπη και ελευθερία, για έννοια ιερότητας ανεξαρτήτως θρησκειών μέσα σε έναν αδυσώπητα κυνικό κόσμο που δημιουργεί αυτόχειρες.

“Every now and then / De temps en temps / Πότε πότε”

(ποίημα που βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης για νέους 18-25 ετών Ματία Εκάρ 2017 και εκδόθηκε στην “Ανθολογία νέων συγγραφέων – Tόμος 9 ” από την Ακαδημία του Μονπελιέ στη Ν. Γαλλία, επιμέλεια : Marie Gola καθώς και αποσπάσματα απο ποιητική συλλογή του υπό έκδοση στη Γαλλία.

Ορισμένοι στίχοι του μεγάλου Έλληνα υπερρεαλιστή ποιητή του 20ου αιώνα, Ανδρέα Εμπειρίκου θα χρησιμοποιηθούν ως γέφυρα ανάμεσα στους δύο νέους ποιητές. Ο ποιητικός λόγος θα αποδοθεί στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, τόσο ηχογραφημένος όσο και ζωντανός. Η καλλιτεχνική αυτή δράση θα παρουσιαστεί σε τρία διαφορετικά σημεία του Κήπου του Κέντρου Υγείας Τήνου.

 

Σύλληψη/ερμηνεία: Αναστασία Πολίτη, καλλιτεχνική ομάδα Compagnie Erinna (Παρίσι) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Bruit de la neige (Annecy, France) στην πίσω αυλη του κέντρου υγείας(Χώρα Τήνου) ώρα έναρξης 19.30

 

Αναστασία ΠΟΛΙΤΗ – Anastassia POLITI

Σκηνοθέτης, ηθοποιός, Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα – Compagnie Erinna.