Ένα «ταξίδι» στο Ηλιακό μας Σύστημα

Ομιλία, παρατήρηση και μάθημα ουρανογραφίας

Πριν από τέσσερις αιώνες ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιό του προς εκείνο το αχνό νεφελώδες ποτάμι που διατρέχει την ουράνια σφαίρα και που οι άνθρωποι αποκαλούν Γαλαξία, για να διαπιστώσει ότι αποτελείται από αμέτρητα αστέρια, αναθεωρώντας έτσι την επικρατούσα αντίληψη για το περιορισμένο μέγεθος του σύμπαντος. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο Edwin Hubble και άλλοι πρωτοπόροι παρατηρητές του ουρανού διαπίστωσαν ότι ο Γαλαξίας είναι μόνο ένας από αμέτρητους άλλους που γεμίζουν το Σύμπαν ως εκεί που μπορεί να δει ο άνθρωπος. Και το ταξίδι της ανακάλυψης των θαυμάτων που αυτό το απέραντο Σύμπαν περιέχει συνεχίζεται.

Η ομιλία της Τρίτης 22-8-2017 θα μας ξεναγήσει σε αυτό το Σύμπαν μέσω ενός νοητικού ταξιδιού με αφετηρία τον μικρό μας πλανήτη και προορισμό τις εσχατιές του χώρου και του χρόνου. Στη διάρκεια του ταξιδιού, έχοντας ως οδηγό τις εικόνες που τα σύγχρονα τηλεσκόπια μας αποκαλύπτουν, θα γνωρίσουμε τα απίστευτα ουράνια αντικείμενα που κατοικούν εκεί έξω και των οποίων τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες πολλές φορές ξεπερνούν και την πιο τολμηρή φαντασία. Προσδεθείτε και ξεκινάμε!

Ξανα-ανακαλύπτοντας το Ηλιακό μας Σύστημα

Το ρομαντικό φως των λαμπερών αστεριών ενός καθαρού νυχτερινού ουρανού, αναμφισβήτητα μας έχει ταξιδεύσει σε κόσμους μακρινούς αφήνοντας την φαντασία να καλπάζει και την περιέργεια να μεγαλώνει! Χρειάστηκαν λοιπόν αιώνες να περάσουν για να καταλάβουμε ότι οι φωτεινές κουκίδες δεν είναι τίποτα άλλο από παρά μεγάλοι Ήλιοι και ότι η θέση μας στο σύμπαν δεν είναι στο κέντρο της δημιουργίας του κόσμου! Χρειάστηκαν χρόνια να καταλάβουμε ότι κινούμαστε πάνω σε ένα όχημα (την Γη) που τρέχει γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 107.182 χλμ/ώρα και ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια οχήματα (πλανήτες, δορυφόροι, αστεροειδείς και κομήτες) που κινούνται με εξωφρενικές ταχύτητες σε αυτό το φαινομενικά ήρεμο διάστημα!

Ο 20ος αιώνας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο αιώνας της διαστημικής, μας έδωσε μια πλέον καθαρή εικόνα του ηλιακού μας συστήματος με τις διαστημοσυσκευές που αποστάλθηκαν και τα διαστημικά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν. Ας δούμε λοιπόν σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, πως εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις μας και πως «χαρτογραφήθηκε» καλύτερα η γειτονιά του Ήλιου μας!