Λατομείο Θάλασσα

Μια πρωτότυπη site-specific παράσταση μουσικού θεάτρου στο λατομείο Κουμελά Τήνου στο πλαίσιο του Residency: Four Plus One Elements

Κοινωνώ 2022  – Tinos Art Gathering.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λατομεία πράσινου μαρμάρου της Τήνου, το επιβλητικό λατομείο του Κουμελά, μετατρέπεται για πρώτη φορά στην ιστορία του σε μουσική και θεατρική σκηνή. Το ιδιόμορφο τοπίο του γίνεται πηγή έμπνευσης για την ποικιλόμορφη ομάδα των καλλιτεχνών που υπογράφουν μια πρωτότυπη παράσταση σύγχρονης μουσικής και δραματουργίας. Κρυμμένο στο βάθος ενός φυσικού όρμου, με τα επίπεδα του χαρακτηριστικού για την περιοχή πρασινόχρωμου μαρμάρου να συναντιούνται με το θαλασσινό νερό, γίνεται ταυτόχρονα καμβάς και μουσική παρτιτούρα της παράστασης. 

 

Εξερευνώντας την ύλη του μαρμαρου, τα επίπεδα εξόρυξης του, τη μεταμορφωσιγενή του φύση και τη λειτουργία του ως υλικού μνήμης, η παράσταση γίνεται μια σύνθεση τοπίου. Οι ήχοι του μαρμάρου μεσα στο λατομείο ενώνονται με τους ήχους απο τους τεχνίτες που το σμιλεύουν. Ταυτόχρονα, ένα σύνολο πνευστών και κρουστών, ένα γυναικείο πολυφωνικό σύνολο, αφηγηματικός λόγος και κίνηση συνθέτουν μια τελετουργία κατάβασης στα επιμέρους επίπεδα του λατομείου. Το ιδιαίτερο φυσικό βιο-ηχοτοπίο συνεργεί στη μοναδικότητα του ηχητικού συνόλου.

 

Ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Ανδρέας Λεβισιανός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική και τη διεύθυνση της παράστασης, ενώ το πρωτότυπο κείμενο και τον φωνητικό σχεδιασμό επιμελείται η Δήμητρα Κάνδια. Η σκηνοθεσία και χορογραφία είναι της Μαριλένας Κατρανίδου. Η κινηματογράφηση της παράστασης και σκηνοθεσία streaming είναι των Μάνου Αρβανιτάκη και Χρήστου Ατζινά. Η ανάθεση και η παραγωγή ανήκει στο Κοινωνώ – Tinos Art Gathering στα πλαισια του Residency: Four Plus One Elements. Η πλατφόρμα online παραστάσεων aejaa στηρίζοντας την καλλιτεχνική δράση στον ψηφιακό και φυσικό χώρο αναλαμβάνει την συμπαραγωγή και το streaming. 

 

Η παράσταση ‘Λατομείο Θάλασσα’ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 22ης Μαΐου στο ομώνυμο λατομείο του Κουμελά Τήνου με την συμμετοχή των residents του ανοιχτού καλέσματος του ‘Λατομείο Θάλασσα’ στα πλαίσια του ΚΟΙΝΩΝΩ  – Tinos Art Gathering 2022, και θα προβληθεί διαδικτυακά από την aejaa στις 5 και 6 Ιουνίου στις 9μμ. 

 

Με τις/τους: Δήμητρα Κάνδια, Αλίκη Ατσαλάκη, Ειρήνη Κυριακού, Ειρήνη Ανδρουλάκη και Ευτυχία Τσουκαλά (φωνές), Δώρα Σαρρή, Ευγενία Πετροπούλου, Ευγενία Ιωάννου, Αγγελική Λούντζη, Εύα Κουτσουπάκη και Ιουλία Ζαχαράκη (κίνηση), Δάφνη Μέγγου (κλαρινέτο), Θανάση Ζαχαρόπουλο (κλαρινέτο), Μάνο Βεντούρα (κόρνο), Ανδρέα Ρολάνδο Θεοδώρου (τρομπόνι), Παναγιώτη Ζιάβρα (κρουστα), Teodora Jevtovic και Chippo (μάρμαρο).

 

Μουσική σύνθεση και διεύθυνση: Ανδρέας Λεβισιανός

Σύλληψη/Κείμενο/Φωνητικός σχεδιασμός: Δήμητρα Κάνδια

Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Μαριλένα Κατρανίδου

Κινηματογράφηση/Σκηνοθεσία Streaming: Μάνος Αρβανιτάκης & Χρήστος Ατζινάς

Ηχοληψία: Steve Bates 

Γραφικός Σχεδιασμός: Niko Crnčević

Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξία Παππά

 

Παραγωγή: ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering

Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ιδρυτής ΚΟΙΝΩΝΩ: Χρήστος Αρτέμης

Συμπαραγωγή/Streaming: aejaa – online performance platform